Правилното хранене е номер едно начина да живеем здравословно и цялостно да избегнем неприятностите покрай боледуването. В забързания ни начин на живот обичаме да ядем само това, което ни е удобно и вкусно докато изведнъж не се появят неприятност и не се замислим. Това което слагаме в тялото си отговаря за начина по който ще се чувстваме, изглеждаме и за имунитета, който ще изградим. За по-здравословен и балансиран живот, в тази статия ще споделим нашите топ 9 здравословни храни, които трябва да добавите към ежедневното си меню.
Най-полезните храни, които трябва да добавите към ежедневното си меню
Тези храни са богати на витамини, минерали и всякакви други вещества, от които организма ни се нуждае. Не са хапчета или хранителни добавки, а вкусни допълнения, които можем малко по малко да включим в диетата си и да започнем да си изграждаме навик за здравословно хранене. Защо винаги трябва да чакаме да се разболеем преди да вземем мерки? Стига сме отлагали, моментът да се погрижим за здравето си е сега!
Безглутеново брашно
Този първи продукт е нашумял в света на био храните. Не само хората алергични към глутен се препоръчва да се обърнат към безглутеновото брашно, а всички, които се интересуват от дълготрайното си здраве. Факт е, че глутенът не съдържа нито едно полезно за организма ни вещество и даже се твърди, че има и поредица негативни ефекти. Книги със заглавия като “ Пшеницата маскираният убиец” следва да ни служат като предупреждение. Безглутеновото брашно няма твърде по-различен вкус, особено ако това, което си готвите е богата на подправки и други силни вкусове. Единствената разлика, която може да е усетите е, че ще се чувствате по-леко.
Натурални подсладители
Почти всички обичаме да си похапваме сладко. И в това няма нищо лошо, целта ни е да разширим менюто си, а не да си ограничаваме всяко удоволствие. Факт е обаче, че често избора ни за храна е най-удобния ни наличен. А именно опакованото шоколадче, вафличка, кроасанче и т.н. Тези пакетирани храни са пълни с изкуствени подсладители, които са по-богати на калории и други вредни съставки, някои от които дори се свързват от проучвания с развитието на ракови клетки. С какво да ги заменим? Натуралните подсладители като меда, кафявата захар, стевията, кленовия сироп и плодовете не само са по-безвредни, понякога по-сладки, а и носят свои собствени ползи за здравето.
Ядки и семена
Ядките и семената имат редица лечебни ползи и са богати на полезни съставки. Суровите ядки и семена съдържат много витамини и минерали, някои от тях са добър източник и на протеин. Страхотни са за прихапване и за залъгване на глада и апетита и помагат за отслабването.
Чесън
Освен вампири, тази супер храна гони болести, лоши бактерии, настинки и даже Алцхаймер и сърдечни заболявания. Чесънът е богат на антиоксиданти, както и на фибри, витамини и полезни за организма соли, докато калориите му остават минимални. Чесънът се е ползвал за медицински цели още в древна Гърция и Египет, а нови проучвания свързват яденето на чесън с удължаването на живота. Чесънът е лесно да се включи в хранителните ни навици, даже вероятно вече го консумирате в различни гозби. Ако няма да промени вкуса твърде много, може да започнете да добавят по още една скилидка или да си хапвате пресен чесън директно.
Кълнове
Кълновете са богати на ензими, хранителни вещества и са пълни с полезни свойства. На пръв поглед не изглеждат като най-привлекателната храна, но се съчетават перфектно в салати и нямат специфичен вкус. За сметка на това имат много специфични ползи за здравето. Те са една от най-лесно усвоимите храни, които познаваме и имат доказан ефект против стареене.
Куркума
Куркумата е подправка, най-често използвана в къри. Може да я добавяте и в други ястия ако ви допада вкуса, защото здравословните й качества със сигурност ще ви допаднат. Куркумата е антиоксидант, помагащ срещу възпаления и артритни симптоми. Тя също намаля болката от възпалителен тип и има положително действие върху депресивни състояния при продължителен прием. Куркумата също подобрява мозъчната функция и има положителен ефект при лечение и възпрепятстване на рак и диабет.
Зелен чай
Този богат на полезни съставки и съдържащ кофеин чай трябва в най-скоро време да замени сутрешното ви кафе. Защо? Например защото ветераните на чая в Китай свързват от край време зеления чай с дълголетието. Той е сред най-малко обработваните напитки, най-богат на силни антиоксиданти, които отстраняват свободните радикали и предпазват организма ни от различни заболявания. Има и още ред полезни свойства като повишаването на енергията, помагането за изгаряне на калории, предпазването от кръвни съсиреци и кариеси.
Мед
Както вече споменахме по-рано медът е натурален подсладител, който е много сладък, със страхотен аромат и задължителен заместител на изкуствените подсладители. А допълнителните ползи за здравето включват подобряване на съня, паметта и храносмилането. Медът също зарежда с енергия и е съюзник при отслабването.
Джинджифил
Джинджифилът има предимно противовъзпалителен и благоприятен стомашно-чревен ефект. Можете да го приемате смлян на прах, като подправка, суров, захаросан или на чай. Ще помогне при болки в гърлото, менструални болки и бързо ще елиминира всякакви възпалителни процеси. Също подсилва и имунитета при профилактична употреба.